BlogH.S.P. "Highly Sensitive Person"

H.S.P. “Highly Sensitive Person”

Dé  kenmerken van hoog sensitiviteit   

♥ ♥ ♥

Je bent snel moe na een sociaal contact.

Je hebt scherpe zintuigen

Je zuigt de emoties van anderen op

Je zorgt goed voor andere mensen

Je houdt van rust

Je bent creatie

Je hebt oog voor detail

Je huilt snel

Je vindt het moeilijk om beslissingen te nemen

♥ ♥ ♥

Een HSP-persoon is iemand die hoogsensitief is. HSP staat voor “Highly Sensitive Person” (is een zeer gevoelig persoon).  Hoog sensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk dat wordt gekenmerkt door een verhoogde gevoeligheid voor externe prikkels en een diepgaande verwerking van informatie.

Hier zijn nog enkele veelvoorkomende kenmerken van een HSP-persoon:

Overgevoeligheid voor prikkels: HSP’s: kunnen sterker reageren op harde geluiden, fel licht, sterke geuren of ruwe texturen. Ze kunnen snel van slag zijn bij een drukke of chaotische omgevingen.

Emotionele intensiteit:

HSP’s: ervaren emoties vaak intenser en kunnen diep geraakt worden door kunst, muziek, films of emotionele gebeurtenissen. Ze kunnen ook gevoeliger zijn voor kritiek of negatieve opmerkingen.

Diepgaande verwerking:

HSP’s hebben de neiging om informatie diepgaand te verwerken en te reflecteren. Ze zijn vaak erg bewust van subtiele details in hun omgeving en hebben meer tijd nodig om beslissingen te nemen.

Empathie en inlevingsvermogen:

HSP’s hebben vaak een sterk ontwikkeld inlevingsvermogen en zijn gevoelig voor de emoties en behoeften van anderen. Ze kunnen gemakkelijk worden overweldigd door de emotionele toestand van anderen.

Als je HSP bent: Pik je alle prikkels van emoties, gevoelens, pijn en verdriet op van andere mensen. Je kijkt als het ware dwars door andere mensen heen.

Professioneel advies: Het is dan ook altijd raadzaam om bij een psycholoog of therapeut die gespecialiseerd is in hoogsensitiviteit, te raadplegen omdat zij je kunnen helpen dingen beter te begrijpen en ermee om te gaan. Bij hoogsensitiviteit spreken we van een karaktereigenschap die ertoe leidt dat men moeilijk om kan gaan met drukke omgevingen en veel last heeft van prikkels. Vandaar raad ik toch aan als je er veel last van mocht hebben om te spreken met iemand die jou professioneel advies kan geven.